Teknolojinin hızla ilerlediği son yıllarda birçok yenilik günlük hayatımızdaki yerini çoktan aldı. 2020’ye sayılı günler kala yapılan araştırma geliştirme çalışmalarından yola çıkarak birçok icadın daha insanlığın hizmetine girmesi bekleniyor. Ancak bu yenilikler ve icatlar nasıl şekillenecek?
Sektörlerin, iş yaşamının ve teknolojinin ne yöne doğru gittiğiyle alakalı araştırmalar yapan ve bu doğrultuda Apple ve Netscape gibi dev firmalara danışmanlık hizmeti veren Institute for the Future kuruluşu 2020 yılından itibaren gelecek 10 sene içerisinde hayatımıza dahil olacak yeniliklerle alakalı bir liste hazırladı.
Bu listede belki 10 sene önce hayalini bile kuramayacağımız yenilikler yer alıyor. Lonra-Pekin arası hızlı tren seferleri, uçan arabalar, insan beyninde kullanılacak mikro çipler bu icatlardan sadece birkaçı…
1- Japonya Ay üzerinde robot destekli üs kuracak
The Institute for the Future üyesi Mike Liebhold, Japonya’nın özel uzay mekikleri geliştirdiğini ve 2020’li yıllarda tamamen robotların kullanıldığı bir Ay üssü kurabileceğini belirtiyor. Tokyo hükümeti bu konuda yeterli teknolojiye sahip ancak Ay’da kurulacak üssün önündeki en büyük engel bu yönde bir çalışmanın yatırım maliyeti.
2- Biyo yakıtlar fosil yakıtlarla yarışabilir hale gelecek
Amerikan ordusu 2020 yılından itibaren kullandığı yakıtın yüzde 50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edileceğini açıkladı. Özellikle okyanuslarda uzun yol kateden donanma gemilerinin bu yönde ilk adımı atacağı düşünülüyor. Her sene milyarlarca dolar harcama yapan bir kurumun bu atılımının, yakın zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının çevre dostu biyo yakıtlarla mali açıdan rekabet edebilir hale gelmesini hızlandıracağı öngörülüyor.
3- Sürücüsüz otonom araçlar
Tesla gibi birçok firma arabaların kendi kendine gidebilmesi için çok gelişmiş yazılımlar piyasaya sürdü. Şu anda Amerika başta olmak üzere birçok ülkede bu yazılımlarla aracınızın direksiyonuna dokunmadan bir noktadan belirtilen adrese gidebiliyorsunuz. Uber gibi taksi hizmeti veren teknoloji firmaları da kendi otonom araçlarını yollara çıkarabilmek için büyük çaba harcıyor. Google ve DARPA gibi kuruluşlar da bu teknolojinin öncü isimlerinden.
Popular Science dergisi otonom araçların en büyük eksikliğinin, kendi arasında kablosuz bir iletişim ağına sahip olmaması olarak gösteriyor. Ancak bu teknoloji 2020’den itibaren hemen yaygınlaşmasa da gelecek 10 senede yaşamın bir parçası olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
4- Çin, Pekin ile Londra arasında hızlı tren hattı kuracak
Pekin hükümeti son yıllarda eski İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak amacıyla aralarında Türkiye’nin de olduğu Batılı ülkelerle bazı görüşmeler yapmıştı. Bu kapsamda Çin’den Avrupa’ya demir yolu üzerinden kesintisiz şekilde giden ilk tren olan Çin Demiryolu Ekspresi (China Railway Express) geçtiğimiz kasım ayında uzun yolculuğunu Çekya topraklarında tamamlamıştı. Çin’in bu projesini gerçekleştirebilmesi için yaklaşık 20 ülkeyle masaya oturması gerekiyor. Bu tren hattının altyapı maliyetini karşılamak amacıyla Pekin’in diğer ülkelerle maden, kereste ve petrol gibi yer altı ve yer üstü kaynakları karşılığı bir anlaşma yapacağı açıklanmıştı.
Populer Science dergisi bunun 2020’li yıllarda mümkün olabileceğini ancak ülkeler arası bürokratik engellerin bunu zorlaştıracağını tahmin ediyor.
- WWW’nin mucidi Berners Lee internet için ‘kullanım sözleşmesi’ hazırladı
- Süt üretimini artırmak için Rusya’da ineklere sanal gözlük takıldı
5- Uçan arabalar yaygınlaşacak
Teknolojik olarak uçan arabalar şu anda kullanılıyor olsa da bazı sorunlardan dolayı bu hizmetin yaygınlaşması önümüzdeki 10 sene içerisinde çok zor gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Miami şehrinde Pioneer Kişisel Hava Aracı (PAL-V) olarak adlandırılan 3 tekerlekli ve 2 yolcu kapasiteli uçan otomobilin seri üretime geçtiği ve satışa sunulduğu açıklanmıştı. Ancak hava trafik kontrolü ve bu araçların maliyetlerinin yüksek oluşu gibi etmenler bu teknolojinin yaygınlaşmasını geciktiren en büyük sorunlar.
Ancak Amerikan ordusunun DARPA’nın geliştirdiği uçan “humvee” araçlarını ordu içerisinde yaygın olarak kullanması düşünülüyor.
6-Beyne yerleştirilen mikro çiplerle aygıtları kontrol edebileceğiz
Teknoloji devi ve çip üreticisi Intel, beyne çip yerleştirip tepki alınabildiğini ancak bir aygıtı kontrol edebilecek seviyeye gelinemediğini söylüyor. Beyin, karmaşık yapısıyla hala bilim insanlarının biyolojik sırrını çözmeye çalıştığı organlarımızın başında geliyor. Liebhold “Sinirsel iletişim hem kimyasal hem de elektrikle ilgili bir eylem” diyerek 2020’den itibaren beyinlere çip takılacağını ancak çok sınırlı eylem kapasitesine sahip olacağını belirtiyor.
7- Tüm ekranlar çok ince ve OLED sistemine sahip olacak
Bilgisayar ve televizyon ekranlarında kullanılan teknoloji kullanım alanının her geçen gün genişlemesi sebebiyle oldukça hızlı gelişiyor. 2020’nin başlarında LCD tarzı monitörler kullanılmaya devam etse de neredeyse kağıt inceliğindeki OLED ekranların yakın zamanda piyasanın büyük çoğunluğunu ele geçirmesi düşünülüyor. Bu ekranların çoğunluğu da dokunmatik özelliğe sahip olacak. Liebhold bu teknoloji sayesinde duvar, ayna ve pencere camları üzerlerinde OLED ekranlarının yaygın olarak kullanılacağını öngörüyor.
8- Uzaya ticari-turistik uçuşlar yapılabilecek
Atmosfer dışına yolculuk herkesin hayal ettiği bir şey. Günümüzde oldukça masraflı olan bu teknoloji yakın zamanda belli bir zümreye has olması kaydıyla yaygın hale gelecek. Space X gibi bazı firmalar roket teknolojisinde piyasadaki rekabeti oldukça artırdı.
Ancak uzayda uzun süre kalınmasının bazı metabolizmalara nasıl tepki vereceği ve buna karşı nasıl bir önlem alınacağı henüz muamma. Ay, gök taşları ya da maden arama çalışmalarının ise ticari açıdan 2020’de başlayacak 10 yıllık dönemde yapılması şu an için pek mümkün gözükmüyor.
9- İnsan beyninin işletme gücüne sahip bilgisayarlar 1000 dolara alınabilecek
Ağ teknolojileri şirketi Cisco bu tahmini birkaç sene önce yapmıştı. Bu öngörü, bazı yönleriyle mantıklı görünüyor. Şu anda bilgisayar işlemcilerinin devir sayısı oldukça hızlı gelişiyor. Birçok teknoloji uzmanı bunun 10 sene içerisinde büyük ihtimalle mümkün olacağını düşünüyor.
10- Anında (simultane) lisan tercümesi mobil aygıtlarda yaygınlaşacak
Şu anda Google gibi teknoloji devleri Google Translate uygulaması üzerinden bunu uygulamaya başladı bile. Elbette ücretsiz olan bu uygulamanın bazı eksik yönleri bulunuyor. DARPA (ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) bu konuda çok daha gelişmiş bir teknoloji kullanıyor. 2020’den sonra bu teknolojinin oldukça yaygınlaşması düşünülüyor ancak bazı dillerin tercümesi konusunda algoritmaların geliştirilmesi şart.